Wintersportinformatie.nl
Reizen en aanbieders
  • Huizen en chalets
  • Wintersportreizen
  • Reisverzekering
Skigebieden
  • Overzicht gebieden
  • Top 25 gebieden
  • Ervaringen
  • Webcams
  • Sneeuwhoogte
Wintersporten
  • Skiën
  • Snowboarden
  • Langlaufen
  • Freeriden
  • Funsports
  • IJsklimmen
Informatie
  • Pisteregels
  • Voor onderweg
  • Lawines
Voorbereiding
  • Oefeningen
  • Skibanen
Partners
Bizztravel
Bizztravel
Met de auto, bus of trein op wintersport.
www.bizztravel.nl
Sunweb Wintersport
Sunweb Wintersport
Groot aanbod, inclusief skipas en skigarantie.
www.sunweb.nl
Summit Travel
Summit Travel
Wintersport specialist met scherpe prijzen.
www.summittravel.nl
Vergelijk vliegtickets
Vergelijk vliegtickets
Vergelijk vliegtickets inclusief Transavia.
www.wtc.nl
Landal Ski Life
Landal Ski Life
Landal parken, direct aan de pistes!
www.landal.nl
Arke Wintersport
Arke Wintersport
Scherpe prijzen en vele bestemmingen!
www.arke.nl
De Jong Intra
De Jong Intra
Uitgebreid aanbod wintersport vakanties
www.dejongintra.nl
Tiscover
Tiscover
25.000 accommodaties boekbaar in de Alpen
www.tiscover.com
Vrij Uit Wintersport
Vrij Uit Wintersport
Complete wintersport met Vrij Uit vanaf € 417
www.vrijuit.nl


Tiscover - Hotels, Hütten, Last Minute


<< Terug
Snowboarduitrusting


Onze tip: Perry Sport!
Perry Sport heeft een ruim aanbod van ski-uitrusting, ski-kleding en accessoires. Alles is online te bekijken en te bestellen.
www.perrysport.nl

De snowboarduirusting bestaat uit een snowboard, bindingen, schoenen, bescherming en kleding. Snowboards, bindingen en schoenen zijn er in alle soorten en maten. Afhankelijk van je voorkeuren kun je dus verschillende keuzes maken.

Snowboard

Bij de keuze van een snowboard gaat het in de eerste plaats om het doel waarvoor je het gaat gebruiken. Het snowboarden kent drie stijlen, ieder met een accent op een ander aspect. Voor die drie stijlen zijn drie verschillende soorten snowboards ontwikkeld: freestyle, carve en freeride.

Het freestyle board is een klein, breed, getailleerd en flexibel snowboard waarvan zowel de voorkant als de achterkant omhoog lopen. Deze kenmerken maken het freestyle board zeer wendbaar: ideaal om stunts, trucs en sprongen mee uit te halen.

Het carve board is duidelijk smaller en meer getailleerd dan het freestyle board. De smalheid en de ronding van het carve board zorgen er voor dat je strakke bochten kunt maken en snel van kant kunt verwisselen. Door deze eigenschappen is het snowboard ideaal om veel snelheid te krijgen, dus om te racen. Doordat het carve board niet flexibel en dus niet buigbaar is, blijft hij stabiel als je heel erg hard gaat.

Het freeride board is eigenlijk een combinatie tussen een freestyle board en een carve board. Freeride boards zijn breder dan carve boards en langer dan freestyle boards. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor de diepsneeuw omdat ze door de lengte en de breedte minder snel in de diepsneeuw zullen wegzakken. Ook zijn ze minder buigzaam dan freestyle boards, waardoor ze op hoge snelheid stabieler blijven.

In het algemeen geldt dat een snowboard de juiste lengte heeft wanneer het tussen schouderhoogte en neushoogte komt. Ook het gewicht van de snowboarder is belangrijk. Een zwaardere snowboarder heeft een langer board nodig dan een lichtere. Naast lengte hangt de keuze voor een snowboard af van de buigzaamheid van het board en van de hoeveelheid draaing over de lengteas. Ook de breedte van het board is belangrijk. Overhangende tenen of hielen kunnen het bochten maken bemoeilijken. Vanaf schoenmaat 45 wordt meestal aangeraden om een breder board te nemen.

Bindingen en schoenen

Samen met de schoen vormt de snowboardbinding het mechanisme waarmee de snowboarder vasstaat op het board. Een snowboardbinding heeft een hoge achterkant, die het been van de snowboarder tegenhoudt als hij een "back-side" bocht maakt. De voorkant van de binding bestaat uit een gedeelte dat de tenen en wreef van de voet tegenhoudt als de snowboarder een front-side bocht maakt. Er zijn vele verschillende systemen. Meestal worden zogenaamde "straps" gebruikt, waarbij de schoen vastzit met een strap over de tenen en een strap over de wreef. Andere systemen zijn het "kliksysteem" waarbij een harde schoen wordt vastgeklikt op het board, en het "flow systeem" waarbij de schoen in één grote strap wordt geschoven en waarbij de achterkant van de binding wordt vastgeklikt.


Om truukjes te kunnen doen geven freestylers de voorkeur aan beweeglijke bindingen in combinatie met zachte schoenen ("soft boots"). Carvers daarentegen hebben juist starre bindingen met harde schoenen ("hard boots") nodig om de bochten goed aan te kunnen snijden.

In principe staan de bindingen dwars op de lengterichting van het snowboard. De stand van de bindingen kan echter veranderd worden. Zo draaien freestylers de bindingen meestal naar buiten, waarbij de tenen van de voorste voet naar de punt van het snowboard wijzen en de tenen van de achterste voet naar de staart wijzen. Dit wordt "ducky" genoemd. De freerider zet meestal zijn voorste binding schuin en zijn achterste binding recht. De carver zet beide bindingen schuin zodat de tenen van beide voeten naar de punt van het board wijzen.

Oogbescherming

Slechte weersomstandigheden vragen om een skimasker, oftewel ski-goggles. Dit zijn flexibele van plastic gemaakte brillen met elastieken band. Bij wind, sneeuw en mist op de piste is het skimasker onontbeerlijk. Doordat de lenzen oranje zijn worden verschillen tussen lichte en donkere gedeelten van de piste versterkt en behoud je je zicht. Meestal heeft het skimasker een dubbele lens. Dit zorgt ervoor dat er een laagje lucht zit tussen je warme huid en de koude buitenlucht, waardoor je bril minder snel zal beslaan.

Met mooi weer kun je volstaan met een zonnebril. Deze hoeft je ogen slechts te beschermen tegen de sterkte van het zonlicht (en de weekaatsing hiervan op de sneeuw).

Lichaamsbescherming

Zeker voor snowboarders die trucs uithalen of off-piste gaan is beschermende kleding erg belangrijk. 

Aangezien snowboarders vaak op het hoofd vallen, en off-piste de kans lopen op een steen te belanden, bedreigt de valhelm de sneeuwmuts op de ranglijst voor de hoofdbedekking. Vroeger werd de valhelm door sommigen als "niet cool" bestempeld, maar die mening is aan het veranderen: steeds meer snowboarders dragen een helm. 

Er is tegenwoordig ook een ruime keus in beschermende kleding. Zo zijn er kledingstukken met "padding" (vulling) op de markt voor rug, elleboog, heupen, schenen en knieën.

Kleding

Tijdens het snowboarden heb je kleding nodig die je beschermt tegen kou en wind, waterdicht is, en ook bescherming biedt bij vallen. De kleding moet je niet belemmeren in je bewegingen. Meestal bestaat de kleding uit een jas en een broek, maar sommigen kiezen voor de jas en broek aan een stuk: de overall. Als onderkleding kun je het best kiezen voor thermokleding, omdat het nauw aansluit en je lichaam warm houdt bij lage temperaturen. Een goede skimuts is belangrijk, omdat via het hoofd de meeste warmte verloren gaat. Ook handschoenen zijn belangrijk, ten eerste omdat ze de handen warm houden, maar ten tweede ook omdat ze beschermen tegen verwondingen. 

All rights reserved © 2006 Wintersportinformatie.nl | partners | contact | disclaimer | adverteren | over wintersportinformatie